smed viborg

Hvilken smed i Viborg er bedst?

Hvilken smed i Viborg er bedst?

Som med så mange mere eller mindre “gammeldags” fag så er smedefaget også svundet gevaldigt ind i løbet af de senere par år i antal.

Forstå os ret: der er skam bestemt stadig brug for smedjer og afarter deraf, men omfanget og udbuddet af de smedeforretninger, man har nu om dage, er markant mindre, end hvad man så tidligere.

Selv små landsbyer havde deres egne smedjer, for verden var ikke bundet sammen digitalt, som den er nu om dage, og man havde da slet ikke midler eller råd til at rejse langt for at få sine ting – så selv de mindste landsbyer måtte være selvforsynende, og det kunne sagtens løbe rundt.

Kom man så op i større byer såsom Viborg, så kunne man sagtens se, at der var flere smedjer i byen, efter hvilket område af byen man boede i, fordi man ikke lige havde mulighed for at tage fra den ene ende af byen til den anden for at finde en smed Viborg.

Så det kunne faktisk godt betale sig i en by såsom Viborg, at man havde flere typer og former for smedjer. De kunne jo tilbyde forskellige servicer også, eller de kunne bare være bedre på nogle områder, end de andre var, hvorfor man netop blev nødt til at selektere dem efter, hvad man havde brug for af udført(e) opgave(r).

Nogle byer havde måske en smed, der kunne have monopol på hele byen, eller man kunne være organiserede i lav, som man skulle være medlem af, hvis man skulle gøre sig forhåbninger om at virke i den givne by – ellers blev man frosset ude.

Det kan sammenlignes med medlemskab af fagforeninger nu om dage.

Således kan det være op til den givne opgave, hvilken smedje man vælger, og selv hvis der kun er en smedje i en by, så er der jo næppe noget til hinder for, at der opstår en mere senere.